佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

一句”公司不賺錢” 用到你盡 !!!

一句”公司不賺錢” 就可以用到你盡 !!!

究竟呢個社會係點呢? 小弟從來都不喜歡打字.. 但係今次就用左我畢生的精力慢慢地拼音打出嚟比大家聽下我的的故事有無同樣嘅諗法. 其實個個題材呢系諗住講係關於而家嘅老細究竟做得岩定係錯定係我諗大多呢? 定係我已經冇能力做到佢地要嘅嘢? 定係我辦事不力呢? 某D原因?

後生嗰陣時呢就出來打工囉,做到依家一事無成,覺得好無方向感. 究竟呢個社會要啲乜嘢呢我都好想知道, 請哋俾啲意見. 無聊野就免提啦.. 去第二個版慢慢唱到九.

其實啲老細要啲乜嘢呢? 賺錢講冇賺錢?
好啦我就自己出來做啲小生意, 仲大鑊!!! 做完嘅嘢唔俾錢.. 爛數.. 你教我可以點樣?

第一間公司: 老細話佢要做到無人唔識佢嘅公司, 我哋就响一年時間..搞到間公司無人唔認識佢. 甚至乎營業額達到六位數字.. 千真萬確!! 一句唔該都冇, 就講公司蝕錢, 要裁員.. 由於小弟係經理級, 你話呢第一個係我死先囉.. 去問account 睇盤數係唔係蝕錢, 佢話員工唔可以睇. 跟住我就走左出來, 點知道個老細之後去開多幾間分行.. 咁你點解要我走? 係咪咳 budget .. 由此可見究竟諗緊乜呢?

第二間公司: 我就係公司度無聊咁做左一年適應期了解公司情況..睇吓邊到可以發展更好.. 當然, 如果成功嘅話我 commission 點樣計全部講好晒.. 公司就用我建議的方法, 改革.. 好好彩地就幫公司, 改革成功. 做到本來佢係一個無人認識嘅細公司, 搞到行家都知道佢係邊位.. 諗住有機會向度繼續發展, 點知到意見不合.. 老細死牛一邊頸, 噉就又要跳出來啦.. 講好左D comission .. 點知講到俾你幾舊水叫你離開, 原因係金句”公司又唔賺錢”..

第三間公司: 大家一齊坐低研究, 講好左要點樣做點樣做.. 但係佢一毫子都冇比我, 我人嘅名片都仲要我自己埋單.. 之後就同我講, 我淨係得個講.. 我就同個老細講, 你一啲budget 都唔攞出來, 你想公司做得大? 係度發夢.. 睬佢都傻急急走人冇講廢話..
個老闆再同我講返一句, 其實公司都唔賺錢, 你嘅意見好好.. 你可唔可以幫我搞掂先..用我名譽去擔保之後再講.. 我想講嘅係, 公司響事中心pavillion附近.. 你比嘅租金都唔野少.. 又係一句金句”公司唔賺錢” ..

第四間公司: 講咗個計劃書出嚟, 叫我去做..之後再講賺到錢再羅comission.. 我梗係唔制啦, 大佬你覺得做嘢唔使俾人工咩.. 之後我就用咗我自己嘅時間慢慢幫佢做囉為咗 cut budget ..

第五間公司:  遲啲再講啦 !!!

以上的公司到今日為止仍然響度營業中.. 甚至乎有啲打回原形..
在座邊位係老闆嘅話, 唔好意思, 講咗你哋嘅必殺技出來!!! 真抱歉..

我可以同你講, 其實我哋打工仔係可以妥協嘅, 唔同嘅情況, 你地覺得減人手可以賺多啲.. 俗語有話, 高潮嘅時候有公司發達.. 低潮嘅時候都有公司倒閉架..
(係咪想講, 你根本事就做咗老細啦!!! hehehe.. 其實仲有好多故仔嘅.. 下次再講俾你地聽啦)

講句人話, 如果你嘅公司唔係賺錢的話又點會行到今時今日呢? 點解啲老細要哈哈同我地講, 公司唔賺錢之後就要我哋走, 其實可以減人工, 一齊渡過難關..  我淨係響度安分守己.. 希望做到我的細路供書教學搞掂, 我就收工架啦.
我都有食飯架.. 你哋要我地做免費工, 錢俾唔到, 做到隻狗咁..
永遠講公司唔賺錢, 所以我哋馬來西亞公司咪唔會進步囉, 永遠停留響人哋最少五年嘅差別.. 我都覺得有啲厭倦左.. 起碼依度有個平台俾我發洩.. 如果有邊位想做大嘅公司, 可以搵我傾下嘅...

-發洩完畢-

简单来讲 打工仔人生只求简单就好 不用过于追求大富大贵 反正注定被剥削的

没有放大镜来看。。。                           

好辛苦,长又小

没认真读完,广东话的文章看到我头都大,你找的公司全是华人老板是吗?华人老板是最缩骨的!

远离龙商 人人有责 不跟龙人做生意 极端点就直接让龙族灭族 远离龙族某些文化与风气 人人有责不让龙族的生意规模化 是因为龙人做生意爱剥削 只让龙人做小生意  boycott龙商

Follow Us
小弟有意思和你交个朋友,听下你的高见。

TheFear6769 发表于 16-6-2016 08:54 PM
没有放大镜来看。。。

唔好意思!!

thunder 发表于 16-6-2016 08:59 PM
没认真读完,广东话的文章看到我头都大,你找的公司全是华人老板是吗?华人老板是最缩骨的!

我都认同你嘅讲法,华人公司係的而且确系缩骨的。

lyy5688 发表于 16-6-2016 08:57 PM
好辛苦,长又小

哈哈下次唔会啦。

日新 发表于 16-6-2016 09:16 PM
小弟有意思和你交个朋友,听下你的高见。

放马过嚟。

tat94 发表于 16-6-2016 09:02 PM
远离龙商 人人有责 不跟龙人做生意 极端点就直接让龙族灭族 远离龙族某些文化与风气 人人有责不让龙族的生意规模化 是因为龙人做生意爱剥削 只让龙人做小生意  boycott龙商

个提议的确唔错。。

打華僑工就係咁撚悲哀,人工永撚遠得雞碎咁撚多,人就永撚遠用撚到你盡

macdude 发表于 16-6-2016 09:37 PM
放马过嚟。

你可以给我号码,私下约出来边喝茶边谈心。哈哈!

如果你一个月需要5000,+车油和电话津贴1000=6000。

试用期半年

公司就需要出36千。

如果我是你老板,就会要求你帮我赚最少72千。

如果我的产品nett profit 是5%,
你半年的sales 就要1.44mil

如果你是property agent
Net profit 是2%
那么你半年的sales 就是 3.6mil

如果你做不到,就会跟你说公司没有赚钱

你那里抄来的?
香港人写的?

哩點解壹時粵語壹時普通話

日新 发表于 17-6-2016 02:17 AM
你可以给我号码,私下约出来边喝茶边谈心。哈哈!

pm 你。

好的。我等你。你住那里的

日新 发表于 17-6-2016 08:50 PM
好的。我等你。你住那里的

我住響 KL