佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: 黑仔3838

黑胶發燒特區

咬两三片,边度够饱!!!!

咬两三片,边度够饱!!!!
黑仔3838 发表于 29-12-2009 09:32 PM

今日大概會到手50片。。Test Pressing 宣傳版本碟哦﹗
聽奇人講﹗大多數喺超級靚JAZZ大碟。全喺罕有版咧。。﹗
錄製與製造公司喺。。DCC / Analogue Productions /TBM。。等等﹗

咁。。﹗你又會咬幾多片呢。。﹗﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖﹖
(我諗。。你根會殺佢十幾二十片哦。。﹖﹖﹖﹖)

黑仔﹐奇人剛電話來。。。
哇﹗﹗(不是50片喔﹗)﹐是咬100片宣傳黑膠版本碟﹗聽到都。。怕怕﹗
(我估計一片。。大概要RM3XX +-﹗它實在败到很恐怖哦﹗)
已經败到走火入魔了。。。﹗
(睇嚟喺時候要帶佢揾醫生。。幫佢打支解毒針啦﹗)

介紹幾張女歌手的黑膠碟。。。﹗

Jennifer Warnes - Famous Blue Raincoat: 20th Anniversary Edition。
(這是記念版也是限量版本﹐有3片碟﹐45RPM﹗Jennifer Warnes唱功一流。)

Jacintha - Best of Jacintha。(此張是她精選碟﹐2片碟﹐33 RPM﹗滴歌曲聽到很過癮下。)

CHIE AYADO - To You專辑碟﹐180 Gram﹗她自彈鋼琴和哪獨特的震喉聲音﹐聽到很特別。)

回复 224# kk6868

听讲我班客仔寻日俾你地毒到搵唔到路返黎,你地真系呒阴功咯。
第日我都要上去学下嘢,你地无走住。

回复  kk6868

听讲我班客仔寻日俾你地毒到搵唔到路返黎,你地真系呒阴功咯。
第日我都要上去学下嘢, ...
edwintey 发表于 31-12-2009 03:15 AM

老哥﹐無俾咁高既帽我哋帶啦﹗
區區小毒﹐邊會咁容易毒到佢哋哦﹗
只喺大家一起交流下音響心得。
(喺都。。應該喺嗰隻‘黑社會’李哥。。俾中毒到幾夠力下﹗)

好啊﹗歡迎你上嚟。。聽下我哋滴音響系統與俾d意見。

Follow Us
噢﹗原來他是位搞音樂。。生意佬﹗
svenja姐﹗請問下您和您老公。。。。。
有沒聽過德國出產的‘Avantg ...
kk6868 发表于 17-12-2009 05:44 PM

也不算是生意啦,他有做remastering,一些band及音乐杂志都对他有不错的评语。

你是说那个大大的红色喇叭吗? 我们3个人上次去high-end进去他们的听房(另一个就是上次拍他家的b&w及accuphase的),一进去两秒后就出来
我刚问他好不好,他说:"很大声"

然后hor,我发觉你很有水一下,买黑胶不眨眼

也不算是生意啦,他有做remastering,一些band及音乐杂志都对他有不错的评语。

你是说那个大大的红色喇 ...
svenja 发表于 31-12-2009 07:37 AM

你聽的是不是。。這種類型喇叭呢。。﹗﹖

別給我貼的黑膠碟欺騙到啦﹗我只是收集到一點吧。
(哈哈﹗水喉的水確實有很多﹗。。說到真的‘水’就沒囉﹗)

有個問題我一直想問很久﹐但是又怕得罪到大哥們....
今天終於忍不住了﹗我要問了....

聽黑膠不是一定有雜音嗎﹖
洗牒只能盡量減少/改善雜音而不能完全清除雜音吧﹖

因為我真的還沒有聽過沒有雜音的黑膠。

請恕我無知~

kk6868 发表于 31-12-2009 09:06 AM

這是千真萬確﹗我可以做證﹗如果他騙你﹐他說他自己連人帶機送給我﹗

(哈哈﹗水喉的水確實有很多﹗。。說到真的‘水’就沒囉﹗)kk6868 发表于 31-12-2009 09:06 AM

這是也是千真萬確﹗我可以做證﹗我發誓﹐如果他沒有真水﹐我"▫都""▫都""▫都"﹗

回复 229# kenlabs

黑胶忌手纹,保养好的黑胶很少杂音的,配上好的唱头,backgroung 还会静过 CD 呢!

大明兄﹗說的一點都沒錯﹗(雜音聲一定會有點﹐只是減到很少罷了﹗)
除了黑膠碟要保養與配搭到好的唱頭﹐也要有一套好的洗碟機系統和專用藥水。。﹗

確實﹗黑膠能播放出來的音質感﹗動態很清晰﹐背景會更寧靜和音色寬鬆自然。
當然﹐轉盤的調整功夫也非常重要喔﹗不然有很要好聽的靚碟﹐都不能發揮到它的音效哦﹗
(重點﹗當你們在聆聽到很優美的黑膠音效時。。您還會去計較‘炒臭豆’滴聲音嗎﹗﹖)

居然。。老大你開到聲﹗那就送架Goldmund Reference 黑膠轉盤機的。。照片給你頂住癮先啦﹗

(本人在此恭祝﹗各位佳麗的成員們。。。。。。。
2010年。。心想事成。。繼續發燒呀)

大明兄﹗說的一點都沒錯﹗(雜音聲一定會有點﹐只是減到很少罷了﹗)
kk6868 发表于 31-12-2009 08:44 PM

emm.. 終於明白了﹗

我可以再問嗎﹖
不管了﹐不可以也照問也﹗

收藏黑胶牒的地方有什麼要注意的﹖
( 例如室溫﹐排列方式等等。)

那就送架Goldmund Reference 黑膠轉盤機的。。照片給你啦﹗

kk6868 发表于 31-12-2009 08:44 PM

你給我縫衣的幹麼﹗﹖ 我媽已經有一台了﹗

其實我愛的是麥記﹗

回复 232# kenlabs

關於你所題問的問題﹗我倒沒去研究哦。。﹗(噢﹗室溫。。﹖明天去找毒友問下。)
只是簡簡單單的自己做個黑膠架﹐放在書房裡。。
我只注意的是排列碟的時候﹐千萬要站直放﹐不然會壓彎滴碟或損壞。

哦。。﹗原來老大你。。最愛是‘麥記’雞﹗(怪不得。。連GM雞。。你都看不上眼啦﹗)

黑仔﹐奇人剛電話來。。。
哇﹗﹗(不是50片喔﹗)﹐是咬100片宣傳黑膠版本碟﹗聽到都。。怕怕﹗
( ...
kk6868 发表于 30-12-2009 07:03 PM

他电话给我时候,我听到都脚软......

(我睇他已经无得医左,给他自身自灭吧....!!!!)

回复 232# kenlabs

原来kenlab大大,已有所想是麦记。
(几时上啊.....大大)

他电话给我时候,我听到都脚软......   

(我睇他已经无得医左,给他自身自灭吧.. ...
黑仔3838 发表于 1-1-2010 06:02 PM

睇嚟你有排脚軟啦﹗﹗﹗(今晚佢一定。。嚟毒碟俾你咬﹗)
聽話﹗佢種要咬多一盒喔﹗﹖(20+-片)

(滴黑膠毒。。已經令他如痴如狂﹗睇佢不知幾享受哦﹗﹖)

回复 237# kk6868

又来多一盒,不是吧....!!!!
奇人的名已经不适合他了,应该给他一有杀气名。
不如我们称呼他"狂人"好吗?

回复  kk6868

又来多一盒,不是吧....!!!!   
奇人的名已经不适合 ...
黑仔3838 发表于 1-1-2010 06:44 PM

哈哈﹗咁﹐就稱叫佢‘狂人’啦。。﹗(惦該。。唔叫佢‘痴膠人’呢﹖)

黑仔﹗阿辉~個邊到咗(WADIA)唱盤機喔﹗
睇這星期六。。唔知你有時間嘛﹖有。。就一起去試聽下。

你聽的是不是。。這種類型喇叭呢。。﹗﹖
(哈 ...
kk6868 发表于 31-12-2009 12:36 PM

这是我在high-end 2008里的留言
我们没有进去坐,因为受不了
不好意思,我酱讲会不会很伤你的心? 可能每个人的耳朵不一样,各有所好吧
这个就是上次我老公讲的,声音像火车站的播音器

每张黑胶都是有杂音的,这种杂音是不能完全清除掉。<---这是我老公讲的
有时候我觉得有少许杂音反而更有缺陷美,更有韵味。<---这是我讲的