佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: calbee

有香港人在馬來西亞嗎?

有在KL 的香港人吗?

原帖由 fishoman 于 3-9-2007 09:20 PM 发表

介绍你PUlau Tikus 的密汁叉烧饭, 系以前旺角茶餐厅隔离。 我老婆都话正!

等我今個星期六有時間去食下先.. 食完番黎比個report大家

原帖由 Aprilgirl 于 4-9-2007 07:05 PM 发表
有在KL 的香港人吗?

之前有幾個朋友仔都係KL住.. 上黎打牙骹.. 宜家佢地少左上黎啦..
所有係KL住o既香港友.. 見字速留言...

原帖由 calbee 于 4-9-2007 11:43 PM 发表

等我今個星期六有時間去食下先.. 食完番黎比個report大家

一定要指定半肥瘦既叉烧啊! 仲有参须鸡汤, 一盅only RM4.50

前幾天看到一個嫁了去美國的香港人網站, 說自己做了"沙嗲牛肉麵"吃時感動到 , 還說加柸凍飲不用加兩呅. 心想這裡的茶餐廳為什麼沒有沙嗲牛肉麵, 好懷念呀!

原帖由 藍花 于 5-9-2007 11:09 AM 发表
前幾天看到一個嫁了去美國的香港人網站, 說自己做了"沙嗲牛肉麵"吃時感動到 , 還說加柸凍飲不用加兩呅. 心想這裡的茶餐廳為什麼沒有牛肉麵, 好懷念呀!

新加坡就有沙嗲米粉,不过口感晤一样,得闲也可以越过长堤去食。东海岸公园里边既最正!

Follow Us
原帖由 calbee 于 4-9-2007 11:44 PM 发表

之前有幾個朋友仔都係KL住.. 上黎打牙骹.. 宜家佢地少左上黎啦..
所有係KL住o既香港友.. 見字速留言...

嗨,你好。。其实对你门有一点好奇, 你们来了多久呢?是工作还是念书,或者是旅游呢?你们觉得大马怎样?文化与香港接近吗?会不会觉得这里的华人怪怪的?其实也很羡慕你们的广东话讲得很正, 正在努力学习发音。

前幾天看到一個嫁了去美國的香港人網站, 說自己做了"沙嗲牛肉麵"吃時感動到 , 還說加柸凍飲不用加兩呅. 心想這裡的茶餐廳為什麼沒有沙嗲牛肉麵, 好懷念呀!

心郁郁添

回复 #287 Aprilgirl 的帖子

其實真係唔明點解你o甘好奇。係咪睇得TVB劇集多。

係呢個貼大部份仲活躍既港人係嫁過黎。香港人真係好少晌呢度讀書﹐最多係做野或者旅行(旅完就走)。

大馬同香港人文化唔同﹐雖然都有華人中國人的相同之處﹐但係風俗真係好唔同(淨係新年食物都唔一樣啦﹐可能唔係廣東人既關係﹐大馬華人受其他種族影響幾深﹐加上又有福建習俗)另外中文報文筆語調同香港唔一樣。我諗新加坡同大馬接近好多﹐起碼有印度同馬拉人﹐地鐵又有幾國字體。又係熱帶地方。

你覺唔覺得呢度既華人好少食牛肉既咩。

原帖由 Aprilgirl 于 5-9-2007 01:44 PM 发表

嗨,你好。。其实对你门有一点好奇, 你们来了多久呢?是工作还是念书,或者是旅游呢?你们觉得大马怎样?文化与香港接近吗?会不会觉得这里的华人怪怪的?其实也很羡慕你们的广东话讲得很正, 正在努力学习 ...

Hello,  其實如果係呢個帖出現o既人多數都係黎呢邊做野或者係結婚過黎馬來西亞定居, 讀書o既話都好少選擇馬來西亞, 旅遊o既人更加唔會係呢到留言喇..

其實馬來西亞有好多野都同香港好唔同.. 或者係吉隆坡個分別無咁大, 我自己住係檳城, 已經同香港好唔同.. 好多華人都係講福建話.. 仲要係好local o既福建話, 我初初黎真係唔知佢地講乜, 另外交通已經係另外一個問題.. 無車等於無腳, 以前係香港住, 屋企周圍附近都有你想買o既野.. 如果要出去玩.. 巴士地鐡好方便, 不過宜家好彩開著電視重可以睇到香港o既劇集...聽到廣東話...呢樣野可以平衡番小小人在異地o既感覺

呢邊o既華人基本上都ok o既.. 我又唔會覺得佢地怪喎..可能怪人香港重多 不過我只會覺得華人唔識中文有少少奇怪,  我無諗過中國人要同中國人講英文o者..

其實你都唔駛羨慕我地講o既廣東話, 因為我地講左廿幾三十年.. 唔好都變好喇..

黎左馬來西亞唔係好耐, 不過已經漸漸適應呢邊o既人同生活.. 只要抱住樂意接受新事物o既心情, 就會好快可以溶入新o既生活同新o既地方同文化..

原帖由 deadlifter 于 5-9-2007 02:38 PM 发表
你覺唔覺得呢度既華人好少食牛肉既咩。

係啦.. 好多華人都唔食牛肉o架.. 不過我唔理o架.. 出街食飯都照叫牛扒据  
不過我發覺呢邊食唔到肥牛o既.. 打邊爐都無得食肥牛.. 有d唔開心囉

原帖由 conniesm 于 5-9-2007 01:51 PM 发表

心郁郁添

無"沙嗲牛肉麵"唔緊要啦.. 我食過"炸菜肉絲麵"呀
都好好味

原帖由 fishoman 于 5-9-2007 08:35 AM 发表

一定要指定半肥瘦既叉烧啊! 仲有参须鸡汤, 一盅only RM4.50

okok.. 不過我想問下.. 乜pulau tikus 間"旺角茶餐廳"執左笠喇?

原帖由 calbee 于 5-9-2007 05:55 PM 发表

okok.. 不過我想問下.. 乜pulau tikus 間""喇?

執左笠啦!其实 旺角茶餐廳D 野仲输GUrney Plaza 既金佳利多多啦。我老婆每次会亲金佳利一定食红豆冰同埋罗宋汤

原帖由 fishoman 于 5-9-2007 08:09 PM 发表

執左笠啦!其实 旺角茶餐廳D 野仲输GUrney Plaza 既金佳利多多啦。我老婆每次会亲金佳利一定食红豆冰同埋罗宋汤

係呀.. 係呀.. 我老公都話kim gary d 野好食d .. 淨係佢杯凍檸茶已經好過旺角好多啦..
上次我都有叫過羅宋湯.. 比我係香港o既茶餐廳個d 好飲添

紅豆冰就未試過.. 下次會試下.. 佢個鮮茄牛扒意粉都幾好食..我黎左呢邊住可以食到香港茶餐廳o既食物已經好開心喇..

回复 #287 Aprilgirl 的帖子

没关系了,我觉得多看戏多听慢慢地你也会很快的啦,你也住kl你在kl哪里,我也是呀,

你地晌邊度飲茶多(食點心)﹖

原帖由 deadlifter 于 6-9-2007 06:06 PM 发表
你地晌邊度飲茶多(食點心)﹖

乜呢度有好食o既點心咩 ? 我唔覺喎

jjj_ng 该用户已被删除
馬來西亞 跟香港會有很大的分別嗎?