佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: 健诺瑜

有谁听过高州人?

屌卡奶,咁多高州人既然矛隻講高州話。
矛有狂個呢,馬來西亞高州人係大集團。

我阿爹祖籍廣東高州信宜高波

樓上的你吵什麼?人家大馬廣府的順德、南海、番禺比你高州還多都沒人會說?
我們閩南南安人有四十萬都沒人會說你懂嗎

樓上的你吵什麼?人家大馬廣府的順德、南海、番禺比你高州還多都沒人會說?
我們閩南南安人有四十萬都沒人會 ...
ongtk 发表于 21-3-2011 05:35 AM

屌得咔奶,極度鄙視ongtk嘅華語style,要學識一種語言首先係要“敢講同敢寫”,ongtk時時用”華語“喺處”警告“人哋矛亂嗡,連家己嘅”語言都矛day講,又L人哋去買么書物書學方言,原來佢都喺得隻講字。ongtk矛day講閩南南安話係佢”個人“嘅問題,矛係代表四十萬隻南安人。

信宜人係最 xiang ”xen“ 自己嘅”耳“子。

注: 矛 = 无,矛day = 无知,L = 邀

请版主开工吧,这位仁兄上来专骂粗话,我是不会跟他一般见识。

若係版主聽從ongtk嘅話而對我嘅貼開刀,我會深深质疑版主嘅判斷能力。
每一種族群都有佢自己本身嘅文化風俗,語言同風俗習慣亦係息息相關嘅。
高州人向來都係愛用“屌”呢個字,高州人從來都唔會認為呢個係粗口。
呢種咁嘅講法亦深深影響咗馬來西亞各族群,友族都識講 : kenal diao。
身為方言區嘅長客,ongtk對別人風俗習慣冇所認識,實在係令人“失望極了”。
如此等人存在,馬來西亞方言重可以行幾遠路?

如果这是常用字,信宜方言志、茂名市志方言部分你等自会描叙,不必你来这里乱说。
你要搞清楚,如果我对本地南安人阿牛和李宗伟说四种南安话他们根本就听不懂,那我说了不就成为怪人吗?
还有这里谁规定一定要用方言回帖,你什么时候成了版主

Follow Us
如果这是常用字,信宜方言志、茂名市志方言部分你等自会描叙,不必你来这里乱说。
你要搞清楚,如果我对本 ...
ongtk 发表于 23-3-2011 05:38 AM

歹勢,ongtk一隻人就識講 4 種南安話,世上如此神人,點解冇人提名佢去攞“健力士”獎嘅嗲。
識講又唔講,寧願講華語,重話講南安話嘅人係“怪人”,此乃係對南安人極大嘅侮辱,難通南安話唔係人講嘅話?
你話佢對得住大馬40萬南安人嗎?南安話重會有明天嗎?

方言志冇记载嘅嘢就等于唔存在?閩南語方言志又幾何有記 - kaniabu 呢隻字個嗲?

又係喛,方言區的確冇规定一定要用方言回帖,我又的確唔係版主,
不過來方言區又唔儘量用方言回貼,咁來呢處又為了什麽嗲?方言又係什麽嗲?
唔通凡係用方言都係“怪人”?
我唔會因為用方言而感得羞恥,因為佢係我嘅母語。

最后,與大眾分享一個信宜話劇 (記得要 click 個 play 字樣)
信宜話劇 - 見鬼

你这家伙看过多少论文呢?人家硕士论文甚至是闽南粗俗语研究,粤语的老早就有人写了,是你什么都不懂装懂。方言志甚至可以加上各种粗话在同音字表或词汇部分里。
“屌”是不是在各种粤语里都是粗话,大陆专家只会有答案,不必你误导网友。

我係從來都唔愛睼語言論文嘅,語言論文不嬲都係錯誤百出,睼下就算。
ongkt 實在係太過愛用 “唔好误导网友”,“冇亂講”如此字眼嗲,時時都喺處“反對”人啲的言論。既然ongtk認為佢睼過好多論文,以學術界嘅角度來講,ongkt應該會知道,沒有reference同根據嘅文字係不可以成立嘅。因此,就唔該ongtk下次回帖時記得寫埋隻 ref. 窩。

語言呢家嘢本來就係冇話乜水係啱乜水系錯,活於社會,用于社會。
高州佬係矛有狂啲搞屎棍係處搞亂檔攤個嗲。本族人要自強,方能壯大。

高州人如果對高州人社團有興趣嘅話,可以到下底個網站蕩一蕩。

馬來西亞高州總會
http://www.kochowmsia.org/

这行的专业人士不需要什么 ref, 因为有什么他们的图书馆都有得看。

这行的专业人士不需要什么 ref, 因为有什么他们的图书馆都有得看。
ongtk 发表于 24-3-2011 10:28 AM

嘩嘮也!乜原來搞語言嘅專業人士係矛使寫參考文獻一項箇嗲,我都係家下正知道。
既然矛須參考文獻又何須有圖書館?此話前后互相矛盾。
既然ongtk你係矛法提供到有力嘅參考文獻去支持你嘅論點,就唔該你以后就矛下下都“封殺”人家啲發言。

我是高州人,会听不会讲。连我爸也不会讲。唯一会讲的婆婆已经去世了

我是高州人,会听不会讲。连我爸也不会讲。唯一会讲的婆婆已经去世了
vanialee 发表于 25-4-2011 10:33 PM

又見高州佬窩。
高州話有分高州粵(白話)同高州客(亻厓話)。我阿爸係高州粵,我阿媽係高州客。
高州客我就冇曉箇吶,高州粵就有聽過啲,由于高州白話同廣府話有70%相似,高州人好容融入廣府話群內。

馬來西亞高州人宜家重有人用緊嘅用詞:

發性 (fa sheng) - 生氣
聊 (liu)- 玩
一“隻”人
二 讀若 ngi
狼胎
乜(mat)誰

我阿爸會講“去先處(shu)=去那里,阿裏(anoi) = 那里。
我阿姨會講 L呢個字 ,比如話 : 又冇L你去 = 又沒“叫”你去。

==================
畀過好睼個信宜話劇過你,

http://www.xinyi8.net/

P/S:馬來西亞90%嘅高州人係來自信宜,可以話馬來西亞講嘅高州係指古時嘅”高州府“,唔係今天嘅高州市。
高州話就係”高州城白話“。

很久没有听到高州话了。有点怀念

馬來西亞高州會館嘅人都唔講高州話,我阿爸話都變晒馬來高州咯。

高州白話係屬于粵語高廉片,外來媳婦本地郎嘅阿嬌講嘅就類似呢種話。
高廉片无代表,每一個地區(廣東西南部)嘅粵語都有點相似又唔一樣,
今之信宜話同高州話係最相似。而學者研究最多嘅係信宜話同廉江話。

我認為馬來西亞嘅高州話就係今日嘅信宜話。要學高州話可以學信宜話。

原来有那么多高州人~恕我孤陋寡闻。
不过,楼上仁兄的方言看得我头很晕。

我有一位朋友是高州人

我系高州人,高州既特产系龙眼、荔枝、香蕉~

原来这么多信宜人。我也是……水口镇双山村。

高州人嘅我嚟報到。。。