佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

亲们,请多说普通话

回复  残兵之上將潘凤

每个种族都有下阶层的贫苦人群,马来族人,印度族人,同样有。

联合 ...
清池 发表于 9-12-2011 11:59 PM

有没有调查种族歧视政策的国家排行??

回复 79# 残兵之上將潘凤

【大陸同胞】!!!中國人會自稱【大陸人】?!!!
小心中國唔妥你呀。你要清楚明白【中國大陸】同【中國】呢兩個字嘅唔同之處。

乜叉【咱們】哩。呢個係北方口語,南方人都唔用。你啲【普通話】真係雜過果雜,南方口音配北方口語,勁。
問心嗰句,當你寫【我們】呢個字嘅時候,你嘅本義係乜嘢?
喺【現代漢語】入內,【我們】係可以有【包括講話嘅人同所對在場嘅人】之義。如果你當初係要分清楚,噉你就唔可以用【我們】而要用【俺們】。

身為一個國家嘅公民。我係唔會覺得話愛自己嘅國家而感到惡心。
但對嗰啲身在曹營,心在漢嘅人就難講。
既然心不在這裡,呢處自然沒有家嘅感覺。
奉勸你都係早日去你所嚮往嘅祖國之地擰返個戶籍,免得第時後悔莫及。

回复  残兵之上將潘凤
【大陸同胞】!!!中國人會自稱【大陸人】?!!!
小心中國唔妥你呀。你要清楚明白【中國大陸】同【中國】呢兩個字嘅唔同之處。

乜叉【咱們】哩。呢個係北方口語,南方人都唔用。你啲【普通話】真係雜過果雜,南方口音配北方口語,勁。
問心嗰句,當你寫【我們】呢個字嘅時候,你嘅本義係乜嘢?
喺【現代漢語】入內,【我們】係可以有【包括講話嘅人同所對在場嘅人】之義。如果你當初係要分清楚,噉你就唔可以用【我們】而要用【俺們】。

身為一個國家嘅公民。我係唔會覺得話愛自己嘅國家而感到惡心。
但對嗰啲身在曹營,心在漢嘅人就難講。
既然心不在這裡,呢處自然沒有家嘅感覺。
奉勸你都係早日去你所嚮往嘅祖國之地擰返個戶籍,免得第時後悔莫及。
ahju 发表于 10-12-2011 02:44 AM

被港片荼毒的你见识浅我不怪你,很多大陆人不喜欢台湾人叫他们做中国人而更希望他们称他们大陆人。我身为马来西亚中国人叫大陆人做中国人也一样觉得很奇怪。

”咱们“本来就是正规中文,所以说你的中文造诣差,再不进修你的中文就会越来越差了。你说”我们“包括对方,证据呢?我只知道咱们包括对方,我们不包括对方,是你自己要认做一分子罢了。潜意识里想的和嘴里说的表里不一怎么不是恶心呢?

回复 83# 残兵之上將潘凤

被港片荼毒的你见识浅我不怪你,很多大陆人不喜欢台湾人叫他们做中国人而更希望他们称他们大陆人。我身为马来西亚中国人叫大陆人做中国人也一样觉得很奇怪。”咱们“本来就是正规中文,所以说你的中文造诣差,再不进修你的中文就会越来越差了。你说”我们“包括对方,证据呢?我只知道咱们包括对方,我们不包括对方,是你自己要认做一分子罢了。潜意识里想的和嘴里说的表里不一怎么不是恶心呢?

很多大陆人不喜欢台湾人叫他们做中国人而更希望他们称他们大陆人。 呢句係正正嘅唔明。

我身为马来西亚中国人!!!!!!
你有 Mycard 嗎? Mycard 上面有冇 Warganegara (公民) 呢個字樣?

叫大陆人做中国人也一样觉得很奇怪。
昏,無語。

”咱们“本来就是正规中文,所以说你的中文造诣差,再不进修你的中文就会越来越差了。
乜【咱】字唔係俗稱嚟嘅乜?
我嘅中文的確未夠好,暫時嚟講只可以識寫出四萬個唔同嘅漢字,同十萬還有啲距離,係好應該加把勁。

你说”我们“包括对方,证据呢?
發鷄盲乜。我係咁寫咖 【包括講話嘅人同所對在場嘅人】。
你估查案乜。證據。查字典啦

潜意识里想的和嘴里说的表里不一怎么不是恶心呢?
無語。你自己自稱係【中國人】就好啦,就冇拖人落水。

回复  残兵之上將潘凤

很多大陆人不喜欢台湾人叫他们做中国人而更希望他们称他们大陆人。 呢句係正正 ...
ahju 发表于 10-12-2011 04:08 AM

呢句係正正嘅唔明。
因为中国人叫另个中国人做中国人是很怪的,这样叫就代表不把他们当同胞想要搞台独。
你有 Mycard 嗎? Mycard 上面有冇 Warganegara (公民) 呢個字樣?
马来西亚印度人也有mycard,他们也是马来西亚公民,做末也叫他们印度人?

發鷄盲乜。我係咁寫咖 【包括講話嘅人同所對在場嘅人】。
你估查案乜。證據。查字典啦
离题转而人身攻击并不能代表你是对的

無語。你自己自稱係【中國人】就好啦,就冇拖人落水。
那你那么坚持粤语这中国话,跑来这满是中国字的论坛干嘛?怎么不像清池说的只要把马来语学好,然后娶个马来mui生个新民族就好了?

回复 85# 残兵之上將潘凤

因为中国人叫另个中国人做中国人是很怪的,这样叫就代表不把他们当同胞想要搞台独。
呢句依然含糊不清。因為你對【中國人】呢個字嘅理解好複雜。前一個【中國人】同後一個【中國人】嘅意思唔一樣,可能係來自兩個唔同國家嘅【華人】。

马来西亚印度人也有mycard,他们也是马来西亚公民,做末也叫他们印度人?
都唔知道你係靡有時時睇書或睇報紙嘅。

中國大陸的民眾一般將生活在世界各地的華人理解為中國人,因為其祖先源自中國,及其本身有漢族血統。港澳在一些情況下稱具華裔血統或內地移民者為中國人或中國藉,例如警方的正式公文中(如尋人啟示)常以「中國藉男子」,指稱國藉未明但具華裔血統的人士。「華人」在今日已經普遍被認為不等於「中國人」。此外,華人一般在實質上來說只代表了漢族,而非所有目前分佈在中國的其他少數民族。

一般來說,在東南亞以及世界各地具有華人血統或血緣的人,通常不自稱或不被稱為中國人,而稱為「華人」。「華人」另一定義則包含中國大陸及港澳人士(即中華人民共和國公民)、臺灣人(最廣義的臺灣人,即中華民國公民)及海外華人,例如新加坡華人、馬來西亞華人、泰國華人、緬甸華人、越南華人、菲律賓華人及印尼華人等。

一般來說,
華人(Ethnic Chinese)主要是從人種方面來講,
中國人(citizen of China或Chinese National)主要係從國際上來區分,
這兩個意涵不太一樣。

華人(人种) = 中国漢族和漢族相近民族血統的人 + 海外擁有漢族和漢族相近民族血統的人。
中國人(国籍) = 擁有中華人民共和國國籍或中華民國國籍的人。

当今世界大多数国家都能区分种族和国籍的不同意义,所以对于华人一词的在使用时很少有爭議,如果用華裔爭議更少;对于中国人一词在使用时牵扯到政治问题:兩岸問題(「一個中國」、「一中各表」、「兩個中國」、「特殊兩國論」、「一中一台」),东南亚华人问题,其它国家的移民的融入和国家认同问题等,所以爭議比較大。

【資料源自维基百科: http://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E4%BA%BA

离题转而人身攻击并不能代表你是对的
邊啲字我有寫過,邊啲字我冇寫過,我係知道嘅。你對漢字嘅【理解方式】係有別於他人。對於你嚟講,查字典就係最好嘅方法。

那你那么坚持粤语这中国话,跑来这满是中国字的论坛干嘛?怎么不像清池说的只要把马来语学好,然后娶个马来mui生个新民族就好了?
我好似由始至終都係喺佳禮【粵語區】呢處喔。況且我都係用漢字多。先生話,要學好一種語言就一定要多聽,多講,多寫。呢一點我就做到啦。他日或有人想學粵語或想研究粵語都可以擰嚟作參考。
馬來西亞人係好應該學好馬來語。因為佢係馬來西亞嘅國語。世界上唔識自家國語嘅人少之又少。

Follow Us

其实那只是简称,

马来人- 是马来族人之义 (ethnic malay)
印度人- 是印度族人之义 (ethnic indian)
华人- 是华族人(华夏族人)之义 (ethnic chinese)( 但没有中国族这概念, 中华是近代的国族之义,不是民族概念 )

我可唔可以加入戰衛?btw我係撐粵語的,唔該搞時的人上一頁出返去,尼度係粵語論壇,唔係煲冬瓜的論壇,admin唔該bam佐d冇衛的人

回复 88# 风林

保衛粵語係唔須要經過他人嘅批准。你要入嚟,無任歡迎。
我啲不須要放出【驅客令】,更加唔會叫管理人封鎖(ban)帳號咁下三流嘅伎倆。
所謂過門都係客,祗有大家唔過界,大家係可以坐埋一齊倾下偈,切磋切磋一下,冇壞咖。

其實我們的母語真的要保留。這裡不是大陸,不需打壓我們所謂的“方言”.這裡是馬來西亞,在這裡生存就要學會不同的語言。但我們的華社好像走錯路了。最近幾十年在打壓方言。。最近星洲的言論版都有報道方言的危機。

回复 90# 风林

母語呢個用字很難講得明。對外,【華語】(中文)係我哋嘅母語。
對內,【方言】係我哋嘅母語。
再講深一啲,【次方言】正係我哋嘅母語。

【次方言】對好多馬來西亞人嚟講係好陌生嘅嘢。

【風林】冇講明【馬來西亞華社】究竟如何行錯路,呢處好難作定論。
【馬來西亞華社】要顧慮嘅嘢實在太多,絕不能滿足所有人嘅要求。

我認為家下啲父母祗同兒女講【華語】正係方言嘅【致命傷】。
我哋唔可以左右人哋父母嘅教育方針,但係我哋可以塑造一個使用方言嘅社會,通過社會嘅影響力,從新灌輸方言知識於呢迷失嘅一輩。但,如此一說,不承傳於父母嘅語言就唔再係【母語】.....應該點叫哩.....

有太多嘢--說不清, 寫不落去啦,就此擱筆。

我一路以粒都當粵語都系我母語,普通話都系用黎當做溝通工具jek。係kl搵食,用粵語已經有佢慨強勢

回复 92# 风林

你都係用【華語】呢個字好啦。【普通話】一啲都唔容易講。

当然普通话应该要会说,因为我们需要与大陆及台湾人沟通及接收他们的资讯,但粤语是我们广东子民乃至于南方汉人的唯一可以寄托并加以保存的南方语言,这是我们岭南文化的精髓,绝不能放弃。

食古不化的TC,不知道从小是受本地教育的还是中国的?遇到不同籍贯的如果言语不通当然就说华语了,如果彼此能明白说方言还是华语是人家的自由吧!又不是生活在中国大陆,籍贯多到难于沟通。

又是争论中国人这个说法!百度百科是中国人编辑的吧?里面都说清楚了,中国人=“现在指一切拥有中华人民共和国和以前的中华民国的护照和国籍的人。“ 华人= ”2. 所有中国公民 3. 外国国籍的中国血统公民“ 会华语的都明白到底哪种叫法正确点。就你不会变通,硬要学中国愤青。不爽印度人可以叫印度的话,就帮他们创一个词代表自己的民族lor!华人有自己民族代表的词了,就偏偏要学其他没有代表词的民族。不明白到底是什么老古董的思想

回复 94# 星月夜

上牌有個朋友去咗中國做生意,接應佢嘅中國代表講【英語】。後來大家熟落後先正講【華語】。【注:係華語,唔係普通話】。
我不知點解啲人會覺得去中國就一定係要用【普通話】,而去日本又唔用【日語】,去韓國又唔會講【韓語】,仲有歐洲嘅法語,德語等等等。唔識她國語言去到人哋嘅地方就真係行唔通?沟通唔到?無法接受人哋嘅資訊?

粵語對今物嘅好多人嚟講其實係好陌生嘅。其他嘅唔講,單單一個【今物】呢個詞就難倒好多人。
或者就如我朋友所講噉,識講咪得,理得佢點解,問阿公嘅阿公都未必知點解。  

我哋呢一代人須要解開呢啲謎底嗎?

果然够贱,跑到粤语版块,要求别人多说普通话,不如干脆要求撤消这个版块满足你要求不是更好?

哇,這裡爆發了語言爭端,難怪有個叫什麽星月海的跑來閩南語區要閩語民系講粵語,真的是有夠無聊的,請尊重各民系的語言好嗎!

回复 98# ben_castiel

星月【夜】走去閩南區【放屁】係屬於佢個人嘅事,同呢處【討論】嘅話題完全冇關係。
再講呢個貼喺舊年已經開講,你家下先正嚟發現,反應會不會係慢咗啲咧?

【普通話】嘅橫行霸道又何曾有尊重過人哋嘅語言,而家係密謀消滅【方言】,下一個必定係【華語】。

樓主說話有點過分,推廣華語是為了令華人團結起來和方便溝通的語言,可是你總不能因為華語而放棄母語(方言)吧,方言是我們的祖先傳下來的,所以我們一定要流傳下去到我們的後代,所以華人至少要會四種語言,即是國語,英語,華語和方言