佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

返回列表 发新帖
楼主: BIZET

老香港西馬七天自駕遊 (吉隆坡/金馬倫高原/怡保/檳城/實兆遠/安順/適耕庄/皇家...

看過後開車去  皇家山 Bukit Malawati 山下 搵超市買零食。

這些零食不是我們老老的愛好。

到山上炮台位坐定定等主角出現, 等了15分鐘都不見踪影。 失望。
唯有自己剝花生, 睇風景。

皇家山燈塔  [上次旅遊照片]

[上次旅遊照片]

[上次旅遊照片]

上次在往吉隆坡機場途中節目,  曾在此一遊,  見人家玩得高高興興, 自家等只做旁觀者, 只得羨慕, 心癢癢, 儲心千里迢迢重來為此節目 , 真真真失望。

真失望, 撤退落山吧, 開車30 米左右就發覺主角踪影, 當堂喜出望外。 原來主角集會在電信塔旁。 立刻停車入停車場。

這位應該是領袖, 食過豆角, 就吃花生。

每位一粒花生, 大家的距離拉近了。

大家排排坐, 輪流泒花生, 它們多乖乖。

尾巴長長的黑葉猴, 可愛嗎?

守秩序, 每位一粒,輪流泒花生。

主角特意覺得我好受歡迎, 原因係花生食完, 轉泒更美味的蝦條。

佢地開心到坐上我架車道

都要照顧群隊中的其他分子

金毛的是幼兒主角

坐上我的車上, 更接近手中的零食。

主角見到蝦條, 對眼是否放大了?

同伴的眼神

泒到最後一條蝦條,  我要將包裝撕破才依依不捨地散場,

原來不健康的食物是最受歡迎的,  在山上玩了大半個鐘,  去山下逛超市。

去山下逛超市是GIANT, 門口正推廣賣冰凍蔗汁, 只須用1馬幣捧場, 美味, 入去行下休閒兼涼冷氣, 傍邊有間九華山廟, 上次參觀過了,  再去瓜雪鎮TESCO 同埋MR DIY行行走走, 消耗了整個炎炎下午。 帶著戰利品回酒店休息。

日落之後, 出發找尋新食店嘗試, 就選擇門口有人氣的鴻運海鮮飯店, 距離今早食早午餐建旗約200米。

由一位年青女主角接待,按她推薦寫菜。

甜酸骨 (咕嚕肉)

炒通菜

上湯蜆

咸菜鯊魚魚丸湯

三餸一湯,白飯一位, 全場滿足.
老虎見到年青女主角手寫的菜單上的秀麗中文字體, 當堂亦讚譽一番。

埋單時老虎更有奇想要求以後唔買餸煮飯, 只因呢餐實在平過自己買餸煮。 好想搬嚟住。
返酒店睇華麗台膠港劇、上網。

4/3/2016  FRI   (最後一天在馬來西亞)

適耕庄 >  Klang巴生  > MITSUI OUTLET PARK > 吉隆坡機場
今天是在馬來西亞行程最後一天, 這次就決定去巴生食肉骨茶當早餐。
上次安排去機場前在皇家山睇馬騮, 所以去到巴生吃午餐時差不多中午12點, 當天盛發關了門, 改去毛山稿食肉骨茶。 當時我們有四人, 但只剩下最後 5 碗肉骨茶料。 要乜野都冇得叫, 只有食與唔食, 結果係湯底渣最濃, 美味美味不矣, 連盡碗幾白飯送美味肉骨茶, 該美味仍長留心中。  老闆當時將最後的窩底的大半碗濃湯都送埋俾未畢業生, 結果佢要食多一碗大白飯送濃湯。

今天用一小時多一點車程就到巴生河天橋底的盛發, 店內客多自然車又多, 泊車泊雙重, 無驚無險, 嘆完
肉骨茶加靚茶, 慢車開去機場, 沿途搵超市再補手信。 最後一站 -- 機場附近的 MITSUI OUTLET PARK ,  貨品內容及價格對香港客的吸引力是沒有怎麼的, 不用半小時就遊完了,  早一點去機埸交車, 完結了這次馬拉之旅。

繼續澳門珠海行程。

謝謝觀賞

-- 全篇完  --

谢谢分享

谢谢分享!赞!继续加油!

Follow Us
好会玩哦!赞 x 100

5 月再會遊西馬.