佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

如果开始购买股票

如题,我想要投资股票,请问首先要怎样做呢?怎样投资才能把风险降低

首選要有錢,第二要有投資戶口cds。股票是高風險的,連巴菲特也可以虧損纍纍。要低分險就不要投資股票。你OK,準備好了。我才告訴你下一步。

FundMania 发表于 21-10-2019 04:08 PM
首選要有錢,第二要有投資戶口cds。股票是高風險的,連巴菲特也可以虧損纍纍。要低分險就不要投資股票。你OK,準備好了。我才告訴你下一步。

OK,继续吧

建議你先search下。。投資與投機分別。。

kosmiklove 发表于 21-10-2019 08:54 PM
建議你先search下。。投資與投機分別。。

有分別咩?人还不是一看股價大掉或好消息就趁【機】買入。

FundMania 发表于 21-10-2019 10:01 PM
有分別咩?人还不是一看股價大掉或好消息就趁【機】買入。

。。。睇股價。。?果然系高人。。。無嘢發表。

Follow Us
kosmiklove 发表于 21-10-2019 10:04 PM
。。。睇股價。。?果然系高人。。。無嘢發表。

唔睇股價,你點樣bid喎?隨便篤個價落去吖?蝕死你喇。

FundMania 发表于 21-10-2019 10:10 PM
唔睇股價,你點樣bid喎?隨便篤個價落去吖?蝕死你喇。

所以你系“高”。囖。。

我是rakuten trade kaki。
rakuten trade 是2017開始在馬來西亞營業的online 股票broker
(是大名鼎鼎的日本rakuten 和本地老牌broker KENANGA合作的公司。)

Rakuten trade 主打 online DIY,你不需出門,不需interview。
只需上網就能註冊一個股票投資戶口。
所有的投資可以通過網上交易。

因爲這akuten trade 是使用nominee account。
他有些限制,
①不能競標 IPO(新發行股)
②不會收到AGM(股東大會)邀請信
(邀請信是去了rakuten哪裡,你可以向rakuten 申請邀請信,要提早,rakuten需要通知人家)
③不會收到annual report (annual report也是去了rakuten哪裡。這個自己上網download

如果你認爲rakuten trade 適合你,那你可以到這裡參考註冊方法。
https://cforum1.cari.com.my

至於如何操作就到這裡參考吧。
https://cforum1.cari.com.my

如果你不喜歡rakuten trade,那你可以到這裡參考其他broker
https://klse.i3investor.com/jsp/hti/brokers.jsp

有疑問,可以繼續問。

kosmiklove 发表于 21-10-2019 10:14 PM
所以你系“高”。囖。。

你仲有乜係叻嘅,咪瀞識得講埋晒呢啲嘢。
夠薑就落場上牛熊證。早一張,晏一張。

FundMania 发表于 21-10-2019 10:32 PM
你仲有乜係叻嘅,咪瀞識得講埋晒呢啲嘢。
夠薑就落場上牛熊證。早一張,晏一張。

哇。。想點哦?話咗你勁啦。又牛又熊。乜傢伙?
落場從不睇股價事勢什麼消息嘅我。。每月一次。。(簡單)

kosmiklove 发表于 21-10-2019 11:02 PM
哇。。想點哦?話咗你勁啦。又牛又熊。乜傢伙?
落場從不睇股價事勢什麼消息嘅我。。每月一次。。(簡單)

你連牛熊證都唔知係乜?就像學人出嚟撈?
唔知唔識就去google一下喇。
今時今物你噉嘅態度,咪盞俾人笑。

FundMania 发表于 21-10-2019 11:14 PM

哈哈哈。。。俾人笑下有乜所謂。。開心就好。投資與投機系一樣,。。勁!

kosmiklove 发表于 21-10-2019 11:36 PM
哈哈哈。。。俾人笑下有乜所謂。。開心就好。投資與投機系一樣,。。勁!

冇【機】會賺錢嘅投資不如唔好投資。

FundMania 发表于 21-10-2019 11:14 PM

你咪發到豬頭咁囖。。宜家。
系囖。。出嚟撈一定要識牛熊?低你發。。

FundMania 发表于 21-10-2019 11:42 PM
冇【機】會賺錢嘅投資不如唔好投資。

神回復!!勁

LZ。。要珍惜啊。。。首富下一個就系你。

kosmiklove 发表于 21-10-2019 11:42 PM
你咪發到豬頭咁囖。。宜家。
系囖。。出嚟撈一定要識牛熊?低你發。。

你咁驚青。見牛驚俾牛角超,見熊又驚俾熊攬腰。
船頭驚鬼船尾驚賊,做人咁蛇居,不而去做蛇啦。
躝住行冇咁危險嘅。

FundMania 发表于 22-10-2019 12:03 AM
你咁驚青。見牛驚俾牛角超,見熊又驚俾熊攬腰。
船頭驚鬼船尾驚賊,做人咁蛇居,不而去做蛇啦。
躝住行冇咁危險嘅。

系啊。。你d食大茶飯嘅。好驚啊。牛熊哦。。玩嗮囖。 。未上雜誌咩?

原來只有牛熊先可以食到大茶飯。