佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: calbee

有香港人在馬來西亞嗎?

我都知道Penang有香港人架﹐因為我就係其中一個啦﹗

elaine你個BB好得意禾 ﹐我都係遲你一個月生﹐我BB晌二月出世。

通常我係齋睇多唔回應﹐見今次呢度o甘熱鬧﹐我都打個招呼先﹗大家好。

終於有自己人蒲頭.. 你地個個潛水好耐喎
下次如果落KL, 一定要約出黎相認先..

eeandy, 你講得好啱.. 真係出外靠朋友 ..  

我已PM 我o既 msn 比大家..  記得多多聯絡聯絡

噢..唔記得同大家講, 如果你係香港人,又住係KL,又見到呢個message既話, 你無理由唔pm我?係唔係??

不如攪個 同「香」會。

得閒一起
睇港片,飲港茶,打幾圈  ...

btw, 我下個月回港幾天,有無野要幫大家拿呀?

林毅翰 该用户已被删除
呵呵

可惜你地個個都住係KL .. 要攪gathering .. 可能無咁快了

Follow Us
嗨。。。大家好!
我都黎趁下熱鬧架。。。。我好仲意香港既,好高興認識大家。
我同樓主一樣都住係檳城。。。。

搬来KL埋方便得多咯呵呵

model_777 该用户已被删除
大家好~~
小弟都係香港人,不知不覺間已經係kl混左3年囉
大家平時有乜消遣多呀
呢到比起香港真係悶好多呀

回复 #89 model_777 的帖子

model_777, 整咗個pm比你

cathyl 该用户已被删除

回复 #90 eeandy 的帖子

Hello 各位..

報到先.. 我都係香港人.嫁過黎3年啦.
住k.l. 全職湊仔..個囝2歲.

原帖由 cathyl 于 11-4-2007 12:42 PM 发表
Hello 各位..

報到先.. 我都係香港人.嫁過黎3年啦.
住k.l. 全職湊仔..個囝2歲.

各位新朋友仔.. 你地好!!
開左帖先知原來都有好多香港人係馬來西亞.. 我係住係檳城.. 下次我黎吉隆坡.. 真係要攪番次gathering先得.. 不過下次即是幾時呢?  

model_777 & cathyl,

我都整咗個pm比你地呀...

回复 #92 calbee 的帖子

唉喲...你幾時過嚟咪幾時出嚟飲茶食飯行街睇戲唱k打番幾圈咁囉

cathyl, 我都send咗pm比你呀,唔好唔覆我呀..我會好傷心?

有乜喜慶"樹"要我出城呀?  

我有份包裹中左tax .. 要比多RM300先攞得番(因為係電子產品, 要攞PERMIT先可以入口) 激死我了 :@
唔好彩.. 比佢抽中左

原帖由 calbee 于 15-4-2007 12:04 AM 发表
有乜喜慶"樹"要我出城呀?  

我有份包裹中左tax .. 要比多RM300先攞得番(因為係電子產品, 要攞PERMIT先可以入口) 激死我了 :@
唔好彩.. 比佢抽中左

晕,我都出门成个月你张贴都未沉。家阵时势吾好,我寻日返黎都中TAX,幸好讲马拉话有价讲,RM500(20%)用 20蚊就搅掂~呵呵

原帖由 DannyMy 于 16-4-2007 04:00 AM 发表

晕,我都出门成个月你张贴都未沉。家阵时势吾好,我寻日返黎都中TAX,幸好讲马拉话有价讲,RM500(20%)用 20蚊就搅掂~呵呵

有我在.. 我的帖不會這麼容易沉
現在我想跟海關說.我不收這份包裹, 退回香港去 .. 我明天就去找海關, 看看他們怎樣說 ?

原帖由 calbee 于 16-4-2007 02:52 PM 发表

有我在.. 我的帖不會這麼容易沉
現在我想跟海關說.我不收這份包裹, 退回香港去 .. 我明天就去找海關, 看看他們怎樣說 ?

我劝你最好比钱了事,家阵马拉海关吾同以前,如果你同据地吆,据地分分钟扣起你既包裹,严重D甚至可以告你企图瞒税,300蚊。。。不如比据地,又话者叫你朋友fax张假既价钱单过黎等你去报税(电子产品只抽20%)...又或者...贵黎贵卖...羊毛出在羊身上...转嫁于消费者...

原帖由 DannyMy 于 17-4-2007 01:58 AM 发表

我劝你最好比钱了事,家阵马拉海关吾同以前,如果你同据地吆,据地分分钟扣起你既包裹,严重D甚至可以告你企图瞒税,300蚊。。。不如比据地,又话者叫你朋友fax张假既价钱单过黎等你去报税(电子产品只抽 ...

其實個包裹係我細妹寄比我o既私人物品 , 不過唔好彩比佢地扣起左而已, 唔係做生意o既貨, 如果可以咪退番香港囉.. 下次番去先攞,  如果佢地真係唔比我退番香港, 都要聽佢地講.. 申請乜鬼准証.. 如果乜都唔做..我真係怕佢地會充公左我件包裹.. 咪好唔抵

你D野扣系边个custom啊?KLIA定NILAI?

KLIA,直接同据讲,私人物品通融下,比tax了事。