佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: calbee

有香港人在馬來西亞嗎?

我個個都睇到喎,唔明。
原帖由 calbee 于 30-9-2007 10:59 PM 发表
點解次次新一頁第一個message 都 display 唔到o既

原帖由 deadlifter 于 1-10-2007 02:35 PM 发表
我個個都睇到喎,唔明。

唔知點解.. 開親新一頁, 如果無post第二個message.. 我就睇唔到第一個message.. 真奇怪

唉咪係囉,大馬咁多非法外勞,好捉唔捉捉嗰個。
原帖由 conniesm 于 30-9-2007 11:34 PM 发表
睇o下以下既news, 幫老公做生意都唔俾, 簡直有病:@.......'螺'黎講!

http://www.guangming.com.my/content.phtml?sec=193&sdate=&artid=200709300599

原帖由 deadlifter 于 3-10-2007 09:54 AM 发表
唉咪係囉,大馬咁多非法外勞,好捉唔捉捉嗰個。

因為呢個企定定比人捉嘛..其他個d, 會唔會咁係間鋪入面等你, 一早走哂啦, 你唔覺得佢地有時係想專登做d野出黎.. 好似做show咁咩.. 好似話比人知我有做野o架.. 不過做完出黎個個都話佢地蠢之嘛

原帖由 calbee 于 3-10-2007 03:02 PM 发表

因為呢個企定定比人捉嘛..其他個d, 會唔會咁係間鋪入面等你, 一早走哂啦, 你唔覺得佢地有時係想專登做d野出黎.. 好似做show咁咩.. 好似話比人知我有做野o架.. 不過做完出黎個個都話佢地蠢之嘛

我都agree佢地係做d野出黎,俾大眾覺得佢地有做野, 除左immigration, 差佬....同埋好多政府部門都係咁. 仲要係前門拉人,收到錢就後門放人,這邊拉, 那邊放

都係個句:  你有錢無?(大馬式廣東話)

佢地 SUM MA 都係咁 (大馬式廣東話)

Follow Us
有時我都幾擔心呢度D治安,雖然香港都有人打劫又盛,不過係求財唔係求命。成日睇新聞話D人攞住把parang入屋,俾錢都仲要斬你幾下,真係好驚。

係啦,擺擺都係咁,無變。(大馬式廣東話)

原帖由 deadlifter 于 3-10-2007 10:32 PM 发表
有時我都幾擔心呢度D治安,雖然香港都有人打劫又盛,不過係求財唔係求命。成日睇新聞話D人攞住把parang入屋,俾錢都仲要斬你幾下,真係好驚。

係囉, 香港唔會話揸摩多(大馬式廣東話)搶路人手袋咁離譜, 仲要大肚婆都唔放過

(睇黎大家既大馬式廣東話水準相當唔錯)

原帖由 conniesm 于 3-10-2007 11:33 PM 发表

係囉, 香港唔會話揸摩多(大馬式廣東話)搶路人手袋咁離譜, 仲要大肚婆都唔放過

(睇黎大家既大馬式廣東話水準相當唔錯)

係啦..係啦.. 我宜家出街死都攬住個袋.. 上車之後第一時間鎖車.. 因為聽得太多喇.. 呢到d 警察又無用喎:@ .. 一定要靠自己

以前见到有人坏车响路边,叫老公停车帮手, 我老公话没胆停车, 因为有D坏人利用别人善心,你停车就劫你,这种事时常发生在马来西亚。实在使我难过!治安太差,就连帮人都要顾及自己先, 搅到要压制自己D热血。。

(又一大馬式廣東話) :
你平常开自动定手哑?

原帖由 makcun 于 4-10-2007 10:15 AM 发表
以前见到有人坏车响路边,叫老公停车帮手, 我老公话没胆停车, 因为有D坏人利用别人善心,你停车就劫你,这种事时常发生在马来西亚。实在使我难过!治安太差,就连帮人都要顾及自己先, 搅到要压制自己D热 ...

點止, 仲會刻意制造車禍, 然後引你落車打劫你, 太恐怖

呢度人命唔值钱,好似你死好过我无"女"。(大馬式廣東話)

近排成日傳出拐帶嗰D新聞(男女童都有),你地驚唔驚?

一定惊。
除诱拐外, 重有许多小孩子是给亲生父母杀害,实在可怜。

原帖由 makcun 于 4-10-2007 10:23 AM 发表
(又一大馬式廣東話) :
你平常开自动定手哑?

我係開自動o既.. 因為手檔車我唔識

大家去油站入油時.. 都要打醒十二萬分精神. 因為我有好多朋友o既朋友都係o係油站比人搶o野

比人搶嘢嗰D通常係男定女?因為入油通常係我老公入嘅。
原帖由 calbee 于 4-10-2007 04:56 PM 发表
大家去油站入油時.. 都要打醒十二萬分精神. 因為我有好多朋友o既朋友都係o係油站比人搶o野

你係唔記得定真係唔識?你唔係晌呢度考牌?因為我考嗰陣淨係可以用manual。手啞,手檔車我都係第一次聽。

原帖由 calbee 于 4-10-2007 04:54 PM 发表
我係開自動o既.. 因為手檔車我唔識