佳礼资讯网

ADVERTISEMENT

楼主: calbee

有香港人在馬來西亞嗎?

原帖由 makcun 于 26-9-2007 11:16 PM 发表
又一香港人报到。
Hello to all!
我在PJ居住。 邻近ONE UTAMA ,

Hello Welcome ~~

你住個度.. shopping好方便喎

你好~ CALBEE~
我是家庭老菲,有两女, 分别16M及4Y 。
SHOPPING~ OK LA~
不过,坦白说,在马来西亚,非必需品不买, 标价太过。。。不合理。。

有同感.. 除左生活上的必须品好多非必需品标价都偏贵.............. 据闻系因为马来人好少用既野政府就比较少话会控制物价喔................

16M 同4 Y .甘计落真系三年抱两罗哦.哈哈,..

原帖由 makcun 于 27-9-2007 09:07 AM 发表
你好~ CALBEE~
不过,坦白说,在马来西亚,非必需品不买, 标价太过。。。不合理。。

地方太大, 市民声音十分少。 同样的产品可以在不同超级市场,价钱有5-10% 差额, 销售理想就季节性或每年地增长, 令人难以相信。 本地人似乎不特别比较价钱(可能我自己小家),而且没有部门监察市场销售价格,米无王管:@

三年抱两??
我感觉着是。。。少数时间在天堂, 大多数时间在地狱。
totomony, 我推测你是男人, arrrrrr~~ 做男人真好

1-utama嗰度係我同老公必去shopping嘅地方。馬來西亞好怪,一係好平,一係好貴,無乜中價貨。可能同佢有入口稅有關。來路野要俾多20%。同埋無乜日本制野,好多都係外國貨。

仲有係你好!真係開心啦,多個香港人,我仲以為香港人走晒!

原帖由 makcun 于 27-9-2007 09:07 AM 发表
你好~ CALBEE~

Follow Us
佢應該唔係男人卦?男人好少計錯數。

講笑唔好嬲。

原帖由 makcun 于 27-9-2007 12:18 PM 发表
三年抱两??
我感觉着是。。。少数时间在天堂, 大多数时间在地狱。
totomony, 我推测你是男人, arrrrrr~~ 做男人真好

如果係基本生活需要,如麵粉,奶粉嗰D有政府資助同睇住就好少少,其他野就要自己格價。通常我都會襯減價入多D。以前我同老公兩個人用好少就唔覺得可以慳好多,遲D仔女大D ,條數就喺番度。至於你話嗰D因銷售理想而成日加價嘅貨品,可唔可以講下係乜呢?檳城大部份人都會比較價錢(有錢無錢都係咁),佢地都好精明㗎。

原帖由 makcun 于 27-9-2007 12:10 PM 发表
地方太大, 市民声音十分少。 同样的产品可以在不同超级市场,价钱有5-10% 差额, 销售理想就季节性或每年地增长, 令人难以相信。 本地人似乎不特别比较价钱(可能我自己小家),而且没有部 ...

原帖由 deadlifter 于 27-9-2007 01:36 PM 发表
如果係基本生活需要,如麵粉,奶粉嗰D有政府資助同睇住就好少少,其他野就要自己格價。通常我都會襯減價入多D。以前我同老公兩個人用好少就唔覺得可以慳好多,遲D仔女大D ,條數就喺番度。至於你話嗰D因銷售理想 ...

.....例如奶粉囉!1年加2次真離譜!nestle前排重話要加價(最後唔知係米真係有加到)
我孖b.....真係百上加斤

原帖由 calbee 于 23-9-2007 03:10 PM 发表

如果無人report, 可能會無問題.. 星期五有報導, 有個泰國人幫佢老公賣kuih 之麻.. 都比immigration o既人捉喎..
真係慘

梗係!政府無錢, 成日都要搵辦法'略水', 尢其我地d外地人, 簡直係最好'略'.
話時話...學我老公話齋, 你有無錢呀?有錢就mug事都無, 莫講話無工作證, 殺人犯毒都可以無事......這就是大馬!

你就真係講得啱呀,有錢就乜都得,有錢佬犯法即使揚咗出去咪又係不了了之。

話時話,你對孖B巧令哇。
原帖由 conniesm 于 27-9-2007 08:28 PM 发表

梗係!政府無錢, 成日都要搵辦法'略水', 尢其我地d外地人, 簡直係最好'略'.
話時話...學我老公話齋, 你有無錢呀?有錢就mug事都無, 莫講話無工作證, 殺人犯毒都可以無事......這就是大馬!

超级变色龙 该用户已被删除
我是中国龙。。。。被运到马来西亚了~

刚刚电视华丽台介绍槟城D食物, 事实上是不是如此美味??

哈哈,你都有睇。聽講好過KL,不過我無考究。我不久前先去過金馬崙smokehouse飲下午茶,仲記得個scone咩味。

原帖由 makcun 于 29-9-2007 10:10 PM 发表
刚刚电视华丽台介绍槟城D食物, 事实上是不是如此美味??

电视通常看到好味D,不过马来西亚街边小吃一般过甜, 不是我杯茶, 仍然喜爱在香港扫街。
金馬崙。。买茶叶或蔬菜可以, 不过超级多苍蝇

deadlifter, r u staying in KL?

原帖由 deadlifter 于 27-9-2007 10:42 PM 发表
你就真係講得啱呀,有錢就乜都得,有錢佬犯法即使揚咗出去咪又係不了了之。

話時話,你對孖B巧令哇。

多謝俾面

點解次次新一頁第一個message 都 display 唔到o既

原帖由 calbee 于 23-9-2007 03:10 PM 发表

如果無人report, 可能會無問題.. 星期五有報導, 有個泰國人幫佢老公賣kuih 之麻.. 都比immigration o既人捉喎..
真係慘

睇o下以下既news, 幫老公做生意都唔俾, 簡直有病:@.......'螺'黎講!

http://www.guangming.com.my/content.phtml?sec=193&sdate=&artid=200709300599

嘿~颇荒谬。
欲加之罪,可患无词。

香港D飲品無大馬咁甜,食物都無咁鹹,我老公都覺得,可能大馬煮送好多都會落糖同埋好重味(甜酸辣)不過泰國嘅飲品仲甜,奶茶用練奶再加幾大羹糖,真係嚇人。

你可能嚟呢度無耐,唔慣,遲D你就會習慣㗎啦(習慣唔代表接受認同,只係無咁驚訝同不安)雖然我係土生土長嘅香港人,但係呢幾年香港嘅轉變都令我有點...  細細個嗰陣推行嘅公民教育記憶尤新,但係呢幾年嘅香港都唔係我記憶中嘅香港,真係悲哀D講句,我記憶中嘅香港唔再存在。

其實金馬崙嘅茶葉真係唔好飲(唔夠香,英國普通超市都好過佢)但係景色怡人,好舒服。晌嗰度歎茶真係坐幾耐都無人黑起塊面,相反香港有邊度可以(飲慢D都好似阻住人)

我初時都好憎D烏蠅(初黎嗰陣直頭嚇親,同行仲有一個新加坡朋友,佢直頭唔想坐低)我心諗點解無管制?我嗰陣仲係初黎報到,興烚烚好好火,成日掹掹憎憎,覺得好唔likey。點知我聖誕節去咗一趟澳洲雪梨,嘩,條街鬼咁乾淨,不過一樣咁多烏蠅,D烏蠅完全唔知晌邊度出黎。

大馬雖然係發展中國家,講先進真係唔及得其他外國同香港,但係唔係不無是處。晌大馬嘅生活質素真係可以好過香港好多。

鄭浩南就講過:晌香港要六萬先有嘅生活水準,晌大馬有港幣三萬就得,大家點睇?
原帖由 makcun 于 29-9-2007 10:42 PM 发表
电视通常看到好味D,不过马来西亚街边小吃一般过甜, 不是我杯茶, 仍然喜爱在香港扫街。
金馬崙。。买茶叶或蔬菜可以, 不过超级多苍蝇

deadlifter, r u staying in KL?